Učitavanje sadržaja... Može ovisiti o brzini vaše internet veze.

English
MENU

Arheološki park Andautonija

img
Prikaži lokaciju na Google karti

U posavskom selu Šćitarjevu, koje se nalazi 8 km od Velike Gorice, iskopine su rimskoga grada Andautonije - upravnog, političkog i kulturnog centra područja smještenog između Medvednice, Vukomeričkih gorica te rijeke Save.

Andautonija je izgrađena u 1. stoljeću, na rimskoj državnoj cesti Siscia - Poetovio (Sisak – Ptuj), u obliku izduženih šesterokuta s vodovodom i kupalištem u gradu te riječnom lukom na Savi. Grad je bio sjedište ilirskog plemena Andautonijaca koji su, kako se smatra, nakon seobe naroda i propasti ovog rimskog grada u 4. stoljeću osnovali današnji grad Zagreb.

Dugogodišnja arheološka istraživanja od 1969. godine, a nastavno na prvo iskopavanje iz 1882. godine, potvrdila su da je Andautonija imala kamenom opločene ulice, kanalizaciju, terme, javne zgrade, stambene četvrti i nekropole. Pronađene su freske, keramičke i staklene posude, brončani nakit i drugi predmeti koji su ukazivali na način života. No, dosad je otkriven tek dio ovoga velikog urbanog naselja pa će se tek daljnjim istraživanjima dati potpunija slika gradskog života sa svim njegovim sadržajima.

Na lokalitetu je 1994. godine otvoren Arheološki park koji posebno oživi u svibnju kada se održavaju Dani Andautonije te u rujnu kada se održavaju Dionizijske svečanosti. Obje manifestacije kroz razne izložbe, radionice i igraonice prezentiraju za posjetitelje pojedine teme iz života rimskog grada, a oblačeći se u rimsku odjeću, isprobavajući rimsku hranu i piće te igrajući razne rimske igre i vi možete na trenutak biti dio tog antičkog svijeta.

Galerija slika Andautonije