Učitavanje sadržaja... Može ovisiti o brzini vaše internet veze.

English
MENU

Grad Lukavec

img
Prikaži lokaciju na Google karti

Dvorac Lukavec nalazi se u središtu Turopolja, pokraj istoimenog mjesta i potoka Lukavec, nedaleko od Velike Gorice. Spomenik burne povijesti ovoga kraja, koja je utisnuta u svakom njegovom kamenu, novom namjenom prostora postaje nezaobilazna točka svakoga tko navraća u Turopolje. Njegovo značenje prelazi lokalne okvire te svojim tipološkim i arhitektonskim osobinama zauzima značajno mjesto u presjeku profane arhitekture 18. stoljeća u sjevernoj Hrvatskoj.

Kad uđete preko praga ulaznih vratiju na kojima dva lava drže grb Plemenite opčine turopljske, naći ćete se u starom gradu u kojem se branila i pisala povijest ovoga kraja. Ovaj je dvorac jedina zidana utvrda u Turopolju i upravo je ovaj grad nekada bio središte rada i života Plemenite općine turopoljske. U pisanim se izvorima prvi put spominje 1256. godine, no točna godina izgradnje nije poznata, a prvobitna građevina bila je podignuta od hrastovine. Njena funkcija bila je obrambena, nikada stambena, a u njoj se održavalo i turopoljsko „spravišće“- zbor turopoljskog plemstva koje je prvi put održano 1613. godine i na kojima se birao župan te se tamo čuvao i arhiv Plemenite opčine turopoljske. Arhitektonska koncepcija grada završena 1752. godine u obliku renesansnog kaštela, okruženog vodom, s kulama za bočnu obranu sa 70 puškarnica i visokim ulaznim tornjem svjedočila je o snazi, slozi i plemićkom statusu općine turopoljske. Jedino što nas još sjeća na svrhu grada je dugi gvozdeni top što leži dolje u dvorištu ispod trijema. U prizemlju su se nalazile prostorije za zatvorenike, stan gradskog čuvara te staje. Na prvom katu ispod tornja, preko puta velike dvorane za spravišća, nalazila se i kapelica sv. Lucije, zaštitnice Turopolja, najzanimljiviji dio ovog kata u kojemu je nekada stajao zidani oltar. Nad oltarom na zidu je slika sv. Lucije, a svod i zidovi oslikani su likovima svetaca.

Stari grad Lukavec nedavno je obnovljen pod nadzorom Konzervatorskog odjela iz Zagreba i u odličnom je stanju. Krajem travnja, uoči dana sv. Jurja, tradicionalno oživi za jurjevskih svečanosti kada se ispred njega pali najveći krijes kojim se simbolički tjera zima, a slavi nadolazeće proljeće.

Galerija slika Dvorca Lukavec