Učitavanje sadržaja... Može ovisiti o brzini vaše internet veze.

English
MENU

Kurija Modić-Bedeković, Donja Lomnica

img
Prikaži lokaciju na Google karti

Kurija je povijesni hrvatski naziv za dvor domaćeg plemstva te ujedno predstavlja i primjer autohtone stambene gradnje bogatijih ljudi u Turopolju. Krajem 18. stoljeća su u Donjoj Lomnici postojale su četiri plemićke kurije, ali je do danas preživjela samo jedna – kurija stare plemenitaške obitelji Modić-Bedeković. Ovu, danas najsačuvaniju, kuriju dao je sagraditi potomak Petar Modić 1806. godine, o čemu svjedoči urezani natpis na glavnoj stropnoj gredi u predvorju.

Jednokatnica pravokutnog tlocrta zajedno s gospodarskim zgradama iz istoga razdoblja i vegetacijom predstavlja rijetko očuvani primjer autohtonog baroknog graditeljstva. Tip gradnje je i ovdje poštovan kao i kod ostalih ovakvih kurija - u prizemlju se nalaze gospodarske prostorije, a na katu sobe za spavanje i blagovanje. Zahvaljujući kontinuitetu vlasništva i brizi obitelji, kurija je gotovo u cijelosti sačuvana u izvornom stanju, uključivši unutrašnju obradu, opremu i namještaj. Možemo istaknuti krasne peći za grijanje, stilski namještaj, slike poznatih i nepoznatih umjetnika obješene po zidovima, svjetiljke i porculan, rodoslovlje obitelji Modić.

Kad otvorite velika ulazna drvena vrata, tamo vas čak čeka stari fijaker koji je davno prestao voziti putnike. Kad se popnete na kat, prelazite preko podnog mozaika od bijelog šljunka i crnih riječnih školjaka i ulazite u prostorije za stanovanje. Nekad stalni posjetitelji ove kurije bili su turopoljski plemići Josipovići, Pogledići, Kuševići ili pak umjetnici i književnici Zlatko Baloković, Franjo Lučić, Josip Andrić, August Šenoa ili Antun Gustav Matoš.

Ako zaželite odmor i predah u hladu, naći ćete ga u prostranom dvorištu s parkom. Tamo se nalazi i sukačnica, prostorija koja je u ljetnim mjesecima služila za spravljanje hrane.

Galerija slika Kurije Modić-Bedeković