Crkva Majke Božje Snježne


Dubranec
Slavni arhitekt Herman Bolle projektirao je današnju zidanu crkvu u neostilu, ali je u nju unio kasetirani drveni strop, a načinio je i nacrte za glavni oltar Majke Božje i dva sporedna, oltar svetog Josipa i svete Katarine.

Župljani župe Dubranec danas se ponose crkvom Majke Božje Snježnje, iako je središnji sakralni objekt ovog mjesta bila drvena crkva Svete Katarine, no kako je bila dosta udaljena od sela, uz šumu u vinogradima, nije najbolje održavana i zubom vremena, posebno u zimskom razdoblju kada je put do nje bio otežan, zapuštena je. Još sredinom 17. stoljeća u Dubrancu je podignuta kapela Majke Božje koja je prvotno služila za bogoslužja u zimskom razdoblju godine. Svi veći blagdani, a posebno oni marijanski slavili su se u toj kapeli, sve češće su postajale i mise nedjeljama i s godinama je crkva dograđena (1726.) i dobila je na važnosti.

Oko novog uređenja ove crkve koncem 19. stoljeća polemizirali su tadašnji ministar kulture Izidor Kršnjavi i poznati austrijski arhitekt i graditelj Herman Bolle oko toga koje elemente zadržati, a koje učiniti novima. Poseban drveni svod bio je na ponos župljanima, ukrašen cvjetovima po nekadašnjem običaju uređenja crkava u turopoljskom stilu. Slavni arhitekt projektirao je današnju zidanu crkvu u neostilu, ali je u nju unio kasetirani drveni strop, a načinio je i nacrte za glavni oltar Majke Božje i dva sporedna, oltar svetog Josipa i svete Katarine. Bez većih posljedica crkva je preživjela potrese 1895. i 1909.godine, ali u novijoj povijesti, potres 2020.godine ostavio je na njoj traga i ugrozio statiku zbog čega se nalazi u rekonstrukciji.

Glavno proštenje je blagdan Majke Božje Snježne, a obilježava se prvu nedjelju nakon 5. kolovoza, a uz to posebno se slave Velika i Mala Gospa.

Lokacija