Kapela Svetog Duha Virtualna šetnja


Lučelnica
Kapela Duha Svetoga u Lučelnici postoji od 1678. godine. Ova arhaična ljepotica od drveta izgrađena je od hrastovih greda koje su zaštitni znak turopoljskog graditeljstva. U početku nije imala zvonik, …

Kapela Duha Svetoga u Lučelnici postoji od 1678. godine. Ova arhaična ljepotica od drveta izgrađena je od hrastovih greda koje su zaštitni znak turopoljskog graditeljstva. U početku nije imala zvonik, a oko nje je bilo groblje. Sveta misa ovdje se služila na treći dan Duhova te prvu nedjelju nakon Florijanova. Razlog tomu leži u nesretnom događaju koji se dogodio 1879. godine. Naime, kada je te godine izgorjelo selo Dubranec župljani su dali zavjet kako će u kapeli Svetog Duha imati  svetu misu na čast svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca kako bi se uz Božju pomoć selo ubuduće sačuvalo od požara.

Silazak Duha Svetoga slika je koja je u početku krasila oltar, no 1704. kapela je srušena i podignuta je nova kapela. Tad novoizgrađena kapela bila je nešto veća i dobila je svoj zvonik, a kasnije je u inventar ove drvene ljepotice dodana i slika Presvetog Trojstva. Današnja kapela izgrađena je 1935. godine i pravi je primjer ljepote turopoljske tradicionalne arhitekture. Sačuvan je jedan manji oltar pučkog baroknog stila s kipovima sv. Florijana i sv. Jurja i vrijednom slikom Krunidbe Blažene Djevice Marije. Ovu drvenu ljepoticu iznutra krasi i drveni križni put koji je izradio domaći umjetnik, Mate Mihinica iz Obrezine.

Lokacija

Virtualna šetnja