Park 153. brigade HV


Velika Buna
Spomen park 153. brigade Hrvatske vojske u Velikoj Buni posebno je mjesto u kojem se možete upoznati s ratnim putem slavne velikogoričke brigade, kao i približiti se impozantnim vojnim eksponatima. Tenk T-55, haubice, minobacači, tek su dio eksponata postavljenih u parku, a kojima su se u Domovinskom ratu služili i pripadnici velikogoričke brigade.

Spomen park 153. brigade Hrvatske vojske u Velikoj Buni, koji se proteže na 26 486 metara kvadratna, posebno je mjesto u kojem se možete upoznati s ratnim putem slavne velikogoričke brigade, kao i približiti se impozantnim vojnim eksponatima. Tenk T-55, haubice, minobacači, tek su dio eksponata postavljenih u parku, a kojima su se u Domovinskom ratu služili i pripadnici velikogoričke brigade. Tu je i MiG-21 je proizveden 1981. godine u bivšem SSSR-u, a u sastavu Hrvatske vojske bio je od 1993. do 2003. godine.

U blizini vojarne Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni nalazi se i Spomen dom s kartama, fotografijama i naoružanjem. Ondje je prikazan  cjelokupni put velikogoričke brigade, od njenog formiranja, mobilizacije, okupacije Republike Hrvatske pa do završetka rata koji je okončan Olujom. 

Velikogorička brigada u sklopu vojno-redarstvene operacije „Oluja“ sudjelovala je u oslobađanju Gline, a prva je ušla u Topusko. Uslijedilo je čuvanje državne granice s Bosnom i Hercegovinom sve do 14. rujna 1995. godine kada se slavno vratila u Veliku Goricu gdje joj je priređen veličanstven doček. Kroz brigadu je prošlo čak 5818 pripadnika od kojih su 72 ratnika dala najviše što su mogla dati.

Spomen park i spomen dom 153. brigadi pravi su muzeji kojima se odaje počast svim poginulim braniteljima i pripadnicima brigade, ali i svim poginulim braniteljima Velike Gorice koji su se borili na svim ratištima od Vukovara do Dubrovnika. Najbolji je to način da im se oda počast i sačuva uspomena na istinu o Domovinskom ratu.

Spomen dom je za posjetitelje otvoren srijedom od 14 do 18h, subotom od 10 do 18h te nedjeljom od 10 do 14 sati (ili po dogovoru za grupe građana ili udruga) kada će vas osobno dočekati branitelji iz 153. brigade.

Lokacija