Spomenik Golubica na gradskom groblju


Velika Gorica
Imena 121 Velikogoričanina, poginulog hrvatskog branitelja, uklesana su u ploču spomenika „Golubica” koji se nalazi ispred centralnog gradskog groblja u Velikoj Gorici. Ovaj spomenik koji čuva istinu o Domovinskom ratu, imena građana koji su svoje živote položili za slobodnu Hrvatsku zauvijek otima zaboravu, djelo je akademskog kipara Mladena Mikulina.

Imena 121 Velikogoričanina, poginulog hrvatskog branitelja, uklesana su u ploču spomenika „Golubica” koji se nalazi ispred centralnog gradskog groblja u Velikoj Gorici. Ovaj spomenik koji čuva istinu o Domovinskom ratu, imena građana koji su svoje živote položili za slobodnu Hrvatsku zauvijek otima zaboravu, djelo je akademskog kipara Mladena Mikulina iz velikogoričkog naselja Vukovine.

Autor je ovdje u skladnu cjelinu vješto spojio simbol mira i slobode – golubicu te vrata od Krča – svevremenski simbol Turopolja. Golubica se nalazi na gredi koju nose dva stupa međusobno nagnuta jedan prema drugom. Ti stupovi predstavljaju Krška vrata Turopoljskog luga – jedinstveni spomenik ljudskom radu. Ispod vrata i golubice nalazi se monolit od granita na kojem su uklesana imena poginulih velikogoričkih branitelja.

Spomenik je postavljen 24. kolovoza 2008. godine. Svake se godine prilikom obilježavanja državnih praznika, blagdana i spomendana kod spomenika „Golubice” odaje počast hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i svijeća kako žrtve rata nikada ne bi bile zaboravljene.

Autor spomenika Mladen Mikulin rođen je 1958. godine u Velikoj Gorici. Živi i radi u Vukovini. Diplomirao je kiparstvo 1986. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama te je dobitnik više nagrada i priznanja. Autor je niza javnih spomenika u Hrvatskoj i inozemstvu, a u Zagrebu su mu postavljene skulpture “Čovjek s kotačem” u Aleji skulptura na Savskom nasipu, “Sokol” u Parku Maksimir, “Fra Grga Martić” u Martićevoj ulici i poprsje Dragutina Tadijanovića ispred osnovne škole koja nosi njegovo ime.

Lokacija