Stara škola Kuče


Kuče
Zgrada pučke škole dovršena je u studenom 1923. godine kao jednokatnica od drveta, s dvije učionice i stambenim prostorom za dva učitelja. 

Ovaj objekt zaštićeno je kulturno dobro i znamenit spomenik turopoljske drvene gradnje te se u Kučama nalazi već puno stoljeće. Zgrada pučke škole dovršena je u studenom 1923. godine kao jednokatnica od drveta, s dvije učionice i stambenim prostorom za dva učitelja.  Posvetio ju je 18. studenog iste godine velikogorički župnik Mijo pl. Stepanić, a prisustvovao je i turopoljski župan Franjo pl. Lučić.

Bila je to jedna od tri škole u turopoljskim selima koje su izgrađene 1923. godine, a druge dvije otvorene su u Buševcu i Mraclinu, u doba kada je obrazovanje došlo na prvo mjesto svih žitelja ovoga kraja.

No, otvorenje i izgradnja ove pučke škole nije išla glatko. Školu je zagovarao župan turopoljski, Franjo pl. Lučić, a iako je skupština najprije prihvatila prijedlog, nije se željelo odreći krčme koja je djelovala u općinskoj kući gdje je prvotno trebala biti škola. Kasnije se odlučilo da se ide u gradnju potpuno nove zgrade u kojoj će se nalaziti škola, no i dalje nije bilo dogovora. O svemu svjedoče zapisi Emilija Laszowskog koji objašnjava:

[…] ako je sučija htjela graditi onvu općinsku zgradu na starom dvornom mjestu, morala se je odreći zauvijek koncesije (regularnog prava točenja). To bi se sučija za volju škole i odrekla, ali su u to počeli neki među ovlaštenicima širiti glasine, ako se sučija odreče birtije, da će ju dobiti Franjo pl. Čunčić, koji je navodno već i kod financijalnog ravnateljstva zatražio to pod imenom svoga druga Đure pl. Čunčića, koji je već […] počeo pod imenom poslovođe plemenite sučije tjerati gostioničarski obrt.

Do 1923. godine duhovi su se malo primirili te je ponovno predložena gradnja škole, i to jedne velike jednokatne općinske kuće, u koju bi se smjestilo vatrogasno spremište, vijećnica i škola. Vatrogasno spremište ipak se dalo izgraditi kod kapele sv. Fabijana, a cjelokupna gradnja nove škole povjerena je Nikoli Hribaru.

Škola u Kučama iste je godine i započela s radom, no kroz nju nije prošlo 100 generacija učenika jer je zatvorena 1976. godine, a učenici danas pohađaju školu u Vukovini.

Lokacija