Kapela sv. Jurja Virtualna šetnja


Lijevi Štefanki
Kapela sv. Jurja u Lijevim Štefankima predstavlja najizvorniji primjer tlocrtno razvijene kapele 17. stoljeća. Jedna je od najstarijih i najvrednijih drvenih kapela, podignuta je 1677. g. na mjestu prijašnje kapele, a 1704. g. prenesena je na današnje mjesto.

Ova kapela predstavlja najvrjedniji primjer tradicijskog graditeljstva pokupskog kraja i najstarija je kapela u župi Pokupsko. Prvotno je sagrađena bliže Kupi 1677. godine i o njoj su brinuli mještani. Tridesetak godina kasnije prenesena je na brijeg i obnovljena, a tamo stoji i danas.

Nastala je na prijelazu u 18 stoljeće pa je strukturom i elementima najbliža izvornom obliku drvenih crkava brvnara. Početkom 18. stoljeća u kapeli je započeto slikovno uljepšavanje stropa i stijena koje je završeno prije postavljanja oltara svetog Jurja 1725. godine koji i danas krasi ovu ljepoticu. Domaći tesar joj je dao prastari oblik, počiva na temelju od nabijene zemlje i kamena, s piljenim daskama na podu. Najviše je autentična upravo njena konstrukcija.

Obnovljena je 1985. godine pod nadzorom Restauratorskog zavoda Hrvatske, no nevolje su ju snašle veoma ubrzo. Kapela je oštećena u Domovinskom ratu kada je kroz bočnu stjenu prošla neprijateljska granata i teško ju oštetila. Tada je sav inventar oltar, slike i strop uz manja oštećena evakuiran i spašen.

    Lokacija

    Virtualna šetnja