Kapela sv. Antuna Padovanskog Virtualna šetnja


Gustelnica
Nacrt kapele izradio je austrijski arhitekt i graditelj dr. Hermann Bollé, a gradila ju je družina različitih majstora iz Štajerske, Mađarske, Njemačke i Hrvatske.

Još od 1678. godine u Gustelnici vjernici štuju sveca cijelog svijeta, svetog Antuna Padovanskog čije ime nosi tamnošnja kapelica. Na mjestu gdje danas stoji još jedna ljepotica Vrhovja prvotna kapela imala je oltar sa svečevom slikom, a oko nje je bilo groblje na kojem su se pokapali mještani. Nije imala zvonika u početku, pa je zvono kasnije postavljeno na stupovima usred groblja. Tijekom svoje povijesti, a zbog dotrajalosti, dva puta je rušena i nanova građena. 

Posljednje zdanje gradili su „strani“ majstori pa krhkom konstrukcijom i izrezbarenim zabatom i stupovima odudara od tradicionalnog turopoljskog tipa gradnje koji krasi druge drvene sakralne ljepotice. Unutrašnje stijene obložene su daskama a stilizirani podsjećaju na motive s narodne nošnje. Nacrt kapele izradio je austrijski arhitekt i graditelj dr. Hermann Bollé, a gradila ju je družina različitih majstora iz Štajerske, Mađarske, Njemačke i Hrvatske. Početkom 40-ih godina prošlog stoljeća kapeli je dodan kor i sakristija, a u klasifikaciji sakralne graditeljske baštine danas je zaštićeno kulturno dobro.

Lokacija

Virtualna šetnja