Crkva sv. Tri Kralja Virtualna šetnja


Donja Lomnica
U početku je postojala kao drvena kapela koja se spominje prvi puta u zapisnicima turopoljskih kongregacija 1665. do 1667.godine. Uz sliku Sveta tri kralja koja je krasila glavni oltar, ubrzo …

U početku je postojala kao drvena kapela koja se spominje prvi puta u zapisnicima turopoljskih kongregacija 1665. do 1667.godine. Uz sliku Sveta tri kralja koja je krasila glavni oltar, ubrzo je dobila i žrtvenik ukrašen rezbarijima i kipovima svetog Luke i svetog Bartola. Današnja zidana crkva sagrađena je  u drugoj polovici 18. stoljeća zahvaljujući značajnoj pomoći Plemenite opčine turopoljske. Postala je župnom crkvom 1976. godine, tada je građevina već bila dotrajala i nagrižena zubom vremena i nemarom, pa je prvi župnik vlč. Ante Rotim pristupio uz pomoć župljana temeljitoj obnovi, a donacijom zemljišta mještanke Mare Arbanas sagrađen je i župni dvor koji je i danas u funkciji.

Nakon provale Turaka u Turopolje pod vodstvom Hasan-paše, Turopoljci su se povlačili prema Dubrancu i tamo se duže vrijeme krili od Turaka. Prema zapisima iznenada su jedne noći sa zapaljenim snopljem napali turski tabor. Neprijatelji su se prepali i razbježali. Uoči tog napada narod je dao zavjet da će u slučaju pobjede podići kapelu za “svete tri Krale tute” u Lomnici. Ne zna se kada je točno sagrađena, ali je izvjesno da je kapela postojala u prvoj polovici 17. stoljeća.

Lokacija

Virtualna šetnja