Kapela Ranjenog Isusa


Pleško polje
Udovica Ladislava Plepelića iz Plesa izrazila je želju da se na polju južno od sela sagradi zavjetna kapelica u čast Ranjenom Isusu te je 1758. počela gradnja danas prepoznatljive drvene ljepotice, …

Udovica Ladislava Plepelića iz Plesa izrazila je želju da se na polju južno od sela sagradi zavjetna kapelica u čast Ranjenom Isusu te je 1758. počela gradnja danas prepoznatljive drvene ljepotice, jedine u urbanom dijelu Velike Gorice. Krase je tri oltara, glavni posvećen Ranjenom Isusu, te dva sporedna – jedan posvećen Žalosnoj Majci Božjoj, a drugi u čast Isusova krunjenja trnovom krunom. Nekada je s nje zvonilo zvono smješteno u drvenom zvoniku, no nestalo je 70-ih godina 20. stoljeća. Današnji izgled kapele dovršen je 1896. godine. 

Uz brojne ukrasne detalje krasi ju i križni put rezbaren u drvu kojeg je izradio Mato Mihinica, kipar naivac iz Obrezine. Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća služila je kao treća župna crkva u gradu Velikoj Gorici, sve dok potrebe rastuće župe nisu rezultirale izgradnjom nove crkve i pastoralnog centra te preimenovanjem u župu Blaženog Alojzija Stepinca 2003.godine.

Lokacija