Crkva sv. Martina Biskupa


Ščitarjevo
Župna crkva svetog Martina u Ščitarjevu sagrađena je 1642. godine, iako se u dokumentima zagrebačke nadbiskupije spominje u prvoj polovici 14. stoljeća.

Župna crkva svetog Martina u Ščitarjevu sagrađena je 1642. godine, iako se u dokumentima zagrebačke nadbiskupije spominje u prvoj polovici 14. stoljeća. Krasi ju barokni stil, a glavni oltar krasi kip patrona župe, svetog Martina kojeg posebno štuju u ovom naselju. Tijekom svoje povijesti dva je puta pregrađivana i dograđivana, te dva puta u novije vrijeme obnavljana. Ispred ulaznog portala župne crkve u Ščitarjevu koji je izgrađen 1722. godine nalazi se jedno od europskih obilježja “Stopa sv. Martina”. Jedinstvena je to poveznica europske martinske tradicije, koja svojom višestrukom simbolikom ima za cilj zbližiti martinska mjesta, njihove ljude i običaje u svoj raznolikosti, dijeleći i promičući zajedničke vrednote koje razotkrivamo u bogatoj europskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini sv. Martina.

Crkvi u Ščitarjevu pripadali su brojni posjedi, šume i livade početkom 19. stoljeća, većina je oduzeta u agrarnoj reformi 1946. godine, a župno dvorište preko puta crkve i dan danas je zapravo prostor detaljnih arheoloških istraživanja rimske Andautonije, arheološkog lokaliteta u Ščitarjevu koje datira od 1. do 4. stoljeća poslje Krista i jedini je takve vrste u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Lokacija